Samenwerking Orange Cabins en BIMPOWER: van capaciteitstekort naar procesoptimalisatie

31 Maart

2022

Met het vertrek van haar werkvoorbereider ontstond bij tijdelijke huisvester Orange Cabins & Rental Group de vraag naar een toekomstgerichte capaciteits-invulling. Die is gevonden in de vorm van BIMPOWER – integrale dienstverlener op het gebied van BIM en technisch tekenwerk. Inmiddels zijn beide partijen een paar projecten verder en maken we met projectvoorbereider Ewoud Magielse de tussentijdse balans op.

Wat was voor Orange Cabins een belangrijke reden om het tekenwerk uit te gaan besteden?

We hebben qua tekenwerk niet voldoende om daar een fulltime-functie aan te spenderen. Op de huidige arbeidsmarkt is het sowieso lastig om goede tekenaars of werkvoorbereiders te vinden: er is gewoon meer vraag dan aanbod naar technisch opgeleid personeel. Dus dat heeft voor ons de keuze bepaald om te kijken naar een externe partner, als BIMPOWER. Mijn rol daarin is het als projectvoorbereider aansturen en coördineren van het tekenwerk dat BIMPOWER voor Orange Cabins uitvoert.

Waar ging de eerste pilot met BIMPOWER over? Kun je daar iets over vertellen?

Zeker – dat was een mantelzorgwoning-project voor Thuis aan Huis – een dochteronderneming van Orange Cabins die zich focust op tijdelijke zorgwoningen en -units. Ik heb de van onze opdrachtgever verstrekte opdrachtomschrijving zo volledig mogelijk en met een globale schets gedeeld met BIMPOWER. Vervolgens zijn jullie aan de slag gegaan met het uitwerken van de plattegronden, gevelaanzichten en frametekeningen.

Wat vind je belangrijk in de samenwerking met BIMPOWER?

De informatie die we in eerste instantie van onze opdrachtgever ontvangen is heel basaal. Daar ontbreken nog dingen in als lichtpunten, stroompunten; en dat soort dingen moeten worden ingetekend worden door BIMPOWER – en daar is dus best wel feeling en afstemming voor nodig. Ik probeer, van mijn kant, om met beperkte informatie te vertrouwen op jullie expertise om die uitvraag toch zo goed mogelijk uit te werken: dat BIMPOWER met weinig informatie toch weet wat er gedaan moet worden.

Nu tel ik vanaf de tekening nog handmatig hoeveel stopcontacten en deuren er nodig zijn – dat hoeft dadelijk niet meer. Dat gaat me zo ontzettend veel tijd opleveren.

Hoe bevalt de samenwerking tot nu toe?

Goed! BIMPOWER doet nu wat onze werkvoorbereider eerst deed, dus wat dat betreft is aan de primaire vraag voldaan. De reactietijd bij jullie is ook redelijk snel – meestal dezelfde dag nog. We werken nu met een checklist om te kijken of alle zaken die standaard ingetekend moeten worden in het opgeleverde tekenwerk aanwezig zijn, zoals een rookmelder, deurbel, stopcontacten.

Verder zijn we samen bezig met het ontwikkelen van een materiaallijst met alle materialen en hoeveelheden die in de tekening zitten – dat gaat zeker een toegevoegde waarde zijn. Ik kan die lijst meteen delen als bestellijst voor de werkvoorbereiding.

Nu tel ik vanaf de tekening nog handmatig hoeveel stopcontacten en deuren er nodig zijn – dat hoeft dadelijk niet meer. Dat gaat me ontzettend veel tijd opleveren.

Hoe ziet de wisselwerking tussen BIMPOWER en Orange Cabins er verder uit?

Wij voorzien BIMPOWER van een stukje expertise binnen de unitbouw. Reguliere bouw of utiliteitsbouw en unitbouw verschillen op sommige vlakken van elkaar. We werken hier misschien met minder strenge eisen omdat we met tijdelijke bouw zitten. Aan de andere kant: vanwege de modulariteit van onze woningen en units heb je te weer maken met andere criteria dan bij andere type bouw – zoals vervoerbaarheid. En in de zorgunits heb je bijvoorbeeld te maken met frames en installaties van tilliften, en bepaalde draaicirkels voor rolstoelen.

Hoe zie je de toekomst van de samenwerking met BIMPOWER voor je?

De Wkb – de wet kwaliteitsborging bouwen – komt eraan, waarbij we moeten kunnen aantonen dat alles wat we verkopen voldoen aan bepaalde, behoorlijk strikte, eisen. Alle technische details moet je kunnen aantonen. Bijna iedere woning die we maken is maatwerk – op het moment zijn we met BIMPOWER in gesprek om te kijken naar een grotendeels gestandaardiseerde manier om aan de WKB te gaan voldoen.

En natuurlijk hopen samen met jullie alle projecten voor onze klanten goed uit te werken, en er steeds meer toegevoegde waarde uit te halen. Daar gaan we voor.

Over Orange Cabins Rental Group

Orange Cabins & Rental Group zorgt met haar dochterondernemingen, waar Thuis aan Huis er een van is, voor oplossingen in tijdelijke huisvesting. Of het nu gaat om een tijdelijke schoolgebouw, een sanitaire unit of een mantelzorgwoning, Orange Cabins zegt ervoor dat haar klanten komen te beschikken over de noodzakelijke woon- en leefruimtes.

Kijk voor meer informatie op de website van Orange Cabins.

Ook samenwerken met BIMPOWER?
Meer informatie of kennismaken?

Neem contact op.